Make your own free website on Tripod.com

Muhammad Ad-Darrah At-Thani

Assalamualaikum ...

Secebis berita dari seorang sahabat baik yang kini sedang menuntut di  Universiti di Jordan.. semoga kita tidak melupakan saudara-saudara kita walau dimana jua mereka berada.. ambillah pengertian dalam peringatan..wallahua'lam.

--buat sahabat-2 yg dirahmati Allah selalu... harapan ana agar antunna berada dalam ketinggian iman dan ihsan sentiasa.

sedikit kisah dr bumi anbiya' ini...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...macammana keadaan dimalaysia dgn qadhiyyah palestine yg makin hari makin meruncing. Hari ini seluruh dunia menyaksikan kezaliman bangsa yahudi beserta konco-2nya. Setiap hari juga umat muslimin makin mengenal hak mereka dan makin hari, bangsa kuffar laknatullahi a'laihim semakin kecut dan gentar nak berhadapan dgn kebangkitan muslimin ini. sehingga mrk menggunakan wasilah-2 yg berbagai kononnya nak menyekat kemaraan bahang kesedaran muslimin . Hari ini saja dah seorang pelajar yarmouk dibuang jamiah dan 4 lagi di beri inzar( amaran). semuanya krn pelajar-2 ini membuat sedikit demonstrasi di kuliyyah-2 di jamiah dan mengimami solat ghaib scr berjemaah di dataran luas. doktor-2 di jamiah pun tak sedikit jumlahnya yg kena tangkap...wallahua'lam

Macammana masa depan muslimin-2 yg masih tak merasa sensitive terhadap qadhiyyah ni... satu peristiwa yg masih baru berlaku di jordan ni... Seorang kanak-2 lelaki berusia 12 tahun di sini.. suatu hari membaca keratan di akhbar yg memaparkan kisah Muhammad Ad-darrah-10 tahun- yang syahid ditembak yahudi di quds. beliau telah menulis sepucuk surat kepada ibu bapanya yg ketika itu tidak berada dirumah. Antara isi kandungan surat  tersebut adalah beliau minta dihalalkan makan minumnya, dimaafkan segala kesalahannya kepada mereka dan minta diredhakan pemergiannya dgn doa. beliau juga minta supaya diredhakan 20 dinar yg diambilnya dr kocek bapanya  tanpa izin sbg bekalan untuk ke quds. Kanak-2 12 tahun ini telah nekad dan dgn berbekalkan sebilah pisau dan sebotol bekal air (tanpa bekalan makanan).. beliau menuju ke mujamma' Abdali(perhentian bas) di Amman. kanak-2 ini bertanyakan kenderaan yg boleh menyampaikannya ke sempadan israel dan akhirnya menaiki sebuah bas untuk kesana. Dan hajat beliau sememangnya tercapai. Beliau turun di perhentian terkhir bas tersebut dan dr  perhentian ini beliau terpaksa merentas 2-3 bukit untk sampai ke tempat yg  dituju. Qaddarullahu maa yasha`. dalam pada kanak-2 ini berjalan, beliau terjatuh dan botol airnya ditaqdirkan pecah. beliau tetap meneruskan perjalananya ..tetapi oleh kerana terlalu letih dan lapar, akhirnya beliau pengsan. seorang badwi rakyat jordan kebetulan lalu di situ, beliau akhirnya membawa kanak-2 12 tahun ini ke balai polis dan akhirnya dipulangkan kepada 2 ibu bapanya. Subhanallah... kisah ini kakak dengar dr seorang sahabat arab dan ceritanya  masuk juga dalam surat khabar. kanak-2 12 tahun ini amat sedih kerana tidak diizinkan syahid bersama saudara-2nya dibumi palestine sana. dalam usia yg begitu muda ini, beliau tlh mengungkapkan satu kalimah yg tidak berani disebut oleh orang dewasa biasa "dari pada aku mati sia-2 ,lebih baik aku mati syahid yg dijamin kesudahannya.. dan cita-2ku adalah untuk membunuh yahudi laknatullah walaupun seorang dgn pisau yg kubawa ini". terharu benar kami bila dengar kisah ini, tapi hikmah yg Allah tetapkan disebalik aturannya tak siapa mengetahui. TAk mustahil Allah menyimpan jiwa kanak-2 ini untuk memulangkannya kembali ke dataran quds itu dalam satu misi yg lebih besar yg mana misi ini dapat membunuh lebih ramai yahudi yg zalim itu.Wallahua'lam.

Dan setiap orang yg mengimpikan syahid, ajar(ganjarannya) tlh tersedia walaupun beliau mati di dalam pembaringannya.

 

ęCynari Creation 2000